30. maj 2014

DIY Seng på kommoder

Da vi besluttede os for at bygge deleseng til vores børn, gennemtrævlede jeg selvfølgelig nettet for gode referencer, forklaringer og DIY´s. Det sidste var der ikke meget af, så derfor har jeg lavet en lille guide til hvordan vi byggede vores. Forhåbentlig kan det hjælpe andre, der har lyst til at kaste sig ud i et lignende projekt.

Vi har ikke ret store håndværksmæssige kvalifikationer, så det er særdeles sandsynligt at der findes lettere/smartere/bedre måder at gøre det på, men dette var den måde vi valgte. Og den står da endnu;-)Fakta:

Sengen er bygget på Stolmen kommoder fra Ikea. Tilsammen er de 175 cm lange, hvilket er lige det mindste til to juniorsenge. Jeg ville gerne have haft 3 meter i alt, men da vi har skabe langs hele den ene væg i værelset, med låger der jo skal kunne åbnes, er der ikke plads til mere end 2.90 X 73 cm (madrasmål 70 cm) På grund af varmerør der fører fra radiatoren og ned i gulvet, kan kommoderne alligevel ikke komme helt op til endevæggen, så der er de rykket 15 cm ud. Kommoder + afstand til endevæggen bliver så 2.90 ialt.

Materialer:

Træsider:                      Plade af fyrretræsfinér, 2440 X 1220 X 15 mm. (359,- i Silvan)
Lægter:                          4 stk, 2440 X 38 X 50 mm.
Vinkelbeslag: Jeg kan ikke huske hvor mange, men omkring de 20.
Skruer og rawplugs:        Forskellige størrelser
Lamelbunde: 2 stk. 70 X 140 cm fra Ikea

1.

Vi fik som det første skåret pladen ud i de store lige linjer hos Silvan. Alle indhak og rundede hjørner skar vi selv med en stiksav. Jeg havde på forhånd lavet en nøjagtig skæreplan, hvor alle stykkerne var lagt ud så de passede med pladens dimensioner. Ja ja, man er vel lidt fagskadet;-)

Vi havde så 1 forside, 1 vægside, 1 lille gavl og 1 stor gavl.  De to langsider på 2,90 m kunne ikke være i ét stykke på pladen, og er derfor delt op i to stykker.
Lægterne blev ligeledes skåret til så der var 2 langsider og 5 tværstykker. Langsiderne var også her sat sammen af 2 stykker.

2.

Vi startede med at samle rammen af lægter på gulvet, og skruede den sammen med vinkelbeslag.3.

Så løftede vi rammen op på kommoderne, og skruede forsiden fast på lægten. Da siden er delt i 2, er den samlet bagpå med en hulplade.4.

Herefter skruede vi rammen ind i væggen med 10 mm lange skruer og nogle ordentligt syge rawplugs i væggen. Og nogen havde rimelig stor optur over den foreløbige succes.
5.

Så blev den store gavl sat på, og passede heldigvis. Jeg havde egentlig tænkt at det bare skulle være en hel plade der dækkede hele gavlen, men da det kommer an på millimeter om skabslågen bagved kan åbnes, blev det sådan her. Og jeg er faktisk ret glad for det, synes det ser fint ud at kommoderne står frem. Gavlen har også fået skåret ud til fodpanelet.
6.

Som det næste skruede vi den lille gavl i væggen, og monterede rammen fast i kommoderne med beslag. Det betyder selvfølgelig at der kommer skruehuller i kommodernes overside, hvilket måske er lidt ufedt, hvis vil en dag vil bruge kommoderne til noget andet. Men det finder vi en løsning på til den tid, hvis det skulle blive aktuelt.


7.

Som det sidste blev vægsiden skruet i væggen (og klodset op i rette højde med legetøjskloder), og hjørnerne mellem alle sider blev samlet med vinkelbeslag. Det her var det eneste der voldte lidt vanskeligheder, da vi bor i et gammelt og skævt hus. Ingen rette vinkler er i virkeligheden rette!
Vægsiden og den lille gavlside har en afstand ned til lægten, så lamelbundende kan komme ind og hvile på hele lægtens bredde. (Og fordi at det så kunne være på finér pladen, host host)8.

2 lamelbunde på, og så var den færdig:-)


Sengen er et kæmpe hit. Masser af plads til legetøj, og masser af plads til børn. Kalle er vild med at sove der, og vild med at kunne være i fred for sin lillesøster en gang i mellem.1 kommentar:

Template by Pink + Lola